• slideshow1
  • slideshow1
  • slideshow1

Hızlı Okumayı Etkileyen Faktörler

Hızlı Okumayı Etkileyen Faktörler
Hızlı Okuma Kursları

Öğrenim yaşamımızda, uğraşı alanlarımızda ve zevk için okumada, okumanın amacı zihnin kabiliyet ve gücünü, güçlü düşünce ve düşüncelere karşı kullanmak suretiyle geliştirmektir. Devamlı bir okuma çalışması ile değişik düşünceleri yargılama, bunlar üzerinde kurulmuş mantık ve muhakemeyi tespit etmede kabiliyetler kazandırmış olacaktır. Dünyaya bakışımızı okumayla genişletiriz, bilgilerimizi doğadaki güzelliklerin inceliğini, düşünce çabukluğunu okumayla arttırırız.
 

Kültürlü bir insan olmanın en etkili yolu okumaktır. Bireyleri gerçek anlamda okuyan toplumlar, çağdaş uygar toplum olurlar. Kişiler bilgilerin %80 ini okuyarak elde ediyorlar. İnsan zihni bir intiba deposudur. Bu depo eğitim, öğretim, okuma, gözlem, düşünme ve hayal kurma ile doludur
Hızlı okuma öğrenmeden önce okuma hızımızı engelleyen okuma frenlerini öğrenmemiz, öncelikle bizi yavaşlatan bu frenler fark edip kurtulmamız gerekmektedir. Hızlı okuma frenleri şimdiye kadar öğrendiğimiz okuma bilgilerinin nerede ise tamamı. Bu yanlış alışkanlıklarımızı terk etmeden okumamızı hızlandırmamız çok güçtür.

Hızlı okuma frenlerinden kurtulmamız için zamana ihtiyacınız bulunduğunu unutmamalı, bir anda çözemediğiniz için sorunlara takılıp kalmamalısınız. Daha önce bu mevzuda bilgi edinmiş olanlar veya bir seminere katılanlar tam anlamıyla öğrendiklerini uygulayamamışlarsa negatif bir yargıya kapılmış olabilirler. Veya kendi kendilerine hızlı okumayı denemiş ''Denedim ama olmuyor'' deyip bu isten vazgeçmiş olanlar vardır. Bu aşamada, verdiğimiz seminerlerde bu isin üzerine ciddiyetle eğilen binlerce öğrencimizin, okuma hızını minimum %200-300 artırdığını gözlemledik.


Şimdi aşağıdaki okuma hızımızı yavaşlatan frenlerin neler bulunduğunu geçelim.

     ?   Kelime - kelime okuma

     ?    Fazla geri dönüşler yapmak.

     ?   İçten seslendirme yapmak

     ?   Pasif  okuma

     ?   Gözün idmansızlığı



Hızlı Okumayı Engelleri


1) Kelime Kelime Okumak



Kelime odaklı okumada bir sözcüğü kaçırdığımızda okuduğumuzdan hiçbir şey anlamayacağımızı düşünerek sözcüklere gereğinden fazla önem veririz. Oysa bizler sözcükler için değil cümlelerin oluşturduğu anlam için okumalıyız.

Gayemiz okuduğumuz metindeki düşünceyi idrak etmek olduğundan kaçırılmış olduğumuz bir veya birkaç sözcüğünün parçadaki düşünceyi anlamamızı engellemeyeceğini bilmeliyiz. Kısacası kelime odaklı değil fikir odaklı okumamız hızlı okumayı kolaylaştırır.


Kelime Kelime Okumanın Zararları


Gözün çabuk yorulmasına sebep olur. Okurken beynin sıkılmasına, dikkatin dağılmasına ve hayal kurmaya sebep olur. Kelimeleri tek tek anlamaya çalışırken okuduğumuz metnin anlam bütünlüğünü yakalamakta zorlanırız. Ana düşünceyi yakalayamayız. Konudan uzaklaşırız. Okuma ve anlama hızı düşer, geri dönüşler yaşanır.


2) Geri Dönüşler Yapmak


İyi anlamama kaygısıyla geri dönüşler yapılırsa kısa bir metnin okunması bile uzun vakit alır. Okuyucunun daha iyi anlamak için yaptığı geri dönüşler ne yazık ki tam tersi tesir yapar. Bu tür okuma kişiyi sıkar; gözün daha fazla yorulmasına,  konsantrasyonu ve dikkat dağılmasına neden olur. Bir süre sonrasında okuyucu mevzudan uzaklaşır. Aynı şeyi birkaç defa okunduğu için hem sıkılır, hem de zaman kaybeder.


Geri dönüşleri engellemek için gözü rehber olması adına elinize bir kalem alın ve onun yardımıyla mutlaka geri dönmeden okuyun. Bu ilk zamanlarda sorun olabilir; ama kısa bir süre içinde geri dönüşlerden kurtulmuş olmuş olursunuz. Aynı zamanda okumaya başlamadan önce net bir hedef belirler ve ön okuma yaparsanız geri dönüşleri askeriye indirirsiniz.


3) İçten Seslendirme


İçten seslendirme, her kelime ağzımızla tekrar okuma işlemidir. İlkokulda yüksek sesle icra ettiğiniz okuma yarışlarını unutmayız. İşte, içten seslendirme ilkokulun ilk yıllarından kalma bir problemidir. Bu konum sözcükleri birer sembol olarak görmekten kaynaklanmaktadır.
Yüksek sesle okuyarak hızımızı dakikada 150-200 kelime ile sinirlendiririz.


Sesli okuyan fert okurken gözlerini,  dilini,  dudaklarını, kulaklarını ve beynini kullanmaktadır. Bu şekilde okumak hızımızı yavaşlatır ve sıkılmamıza sebep olur.


İçten seslendirmeyi önlemenin yolu kelimeleri birer sembol olarak görmek ve onları görmüş olduğumuzda seslendirerek okumak değil bizlere ne açıkladığını otomatikman algılayabilmektir. Doğrusu kelimeleri seslendirmek yerine onları görmek, algılamak için yeterlidir. Sadece bunun için alıştırma ve vakit gereklidir.


4) Pasif Okuma


Okuma sırasında beynimiz kitaba odaklanamaz ve farklı mevzularla meşgul olursa pasif okuma gerçekleşir. Beyin faaliyetlerini denetim etmek güçtür. O çoğu kez hayal kurmaya, sevdiği şeyleri düşünmeye meyleder. Okuma esnasında zihnimizin başka mevzulara dağılmasını önlemek için ön okuma yapmak ve okuma amacımızı belirlememiz gerekiyor.


5) Gözün İdmansızlığı


Okurken gözümüz satır üzerinde düzensiz ve kontrolsüz duraklama ve sıçramalar yapar. Bu sıçramalar gözün farklı kasları ile gerçekleşir. Eğitimsiz gözler satır üzerinde yavaş yavaş sıçramalar yapar; bunun temelinde de göz kaslarının tembelliği yatar.


Uzun süre tv seyreden insanların gözleri tek noktaya odaklanır. Tek noktada odaklanıp hareketsiz kalır ve beklemeye alışan gözler tembelleşir. Günün bir kısmının uyuyarak geçirilmesi, durgun yaşanması, düşünceyi kullanma ve dış dünyayı gözlemleme benzer biçimde konularda pasif kalınması gibi nedenlerle göz kasları tembelleşir.

Eğitimsiz gözün hızlı okumaya alışması için egzersize ihtiyacı vardır. Ancak hızlı okuma tekniği öğrenme /düşünme / ezberleme odaklı okumalarda kullanılabilecek bir yöntem değil. Özetle mesela anlayarak hızlı okuma tekniği öğrendikten sonra sınavlarınıza çalışırken okuma hızınızla beraber çalışma hızınızın da artacağını düşünmeyin.


Çünkü bir sınava çalışırken, önemli olan metni hızlı okumak değil, onu aklınıza yerleştirmektir, bu açıdan dakikada 1000 kelime okuyabilmeniz bir şey ifade etmez, metnin aklınızda kalabilmesi için özümsemeniz, üstünde düşünmeniz, geriye dönüşler yapmanız, tekrarlamanız vs. Gerekir. Bu nedenle hızlı okuma tekniği ile hukuk (veya başka bir alanın) imtihanlarına çalışma hızınız artmaz.

Hızlı okuma tekniğini öğrendiğiniz zaman, normal okuma tekniğini terk etmeniz gerekir. Yani istediğiniz zaman eskisi gibi okuyup, dilediğiniz vakit yeni teknikle hızlı okumanızın imkanı yoktur. Hızlı okumaya başladığınız zaman, tüm okumalarınızı bu teknikle yapmanız gerekir, yoksa bir süre sonrasında tekniği kaybedersiniz.


İlkokulda bir kere kelimeleri kavrayıp da içimizden okumaya başladığımızda okumayı öğrendiğimiz düşünülür. Okumayı bir kere öğrenince bundan sonra geriye sadece öğrendiklerinizi icra etmek kalır diye düşünüldüğü için bundan sonra okumayla ilgili çok az şey öğretilir. Okuma ve anlama hızınızı geliştirmek, gün süresince okumak zorunda kaldığınız dosya, rapor, e-mail, gazete, dergi, kitap vb. Benzer biçimde materyalleri çok daha kısa bir zaman içinde okuyup bitirmenizi sağlayacaktır.


Özellikle TEOG, LYS, YGS, KPPS, TEOG şeklinde sınavlara hazırlanan insanoğlu bütün zamanlarını sadece bu sınavlara ayırmak isterler. Aslen bu doğru bir davranış değildir. LYS, YGS'ye hazırlanan bir öğrenci normalde 180 soru 180 dk. Da yetiştiremediği biçimde anlayarak hızlı okuma tekniklerini öğrenirse yetiştirmeyi bir yana bırakıp 45-60 dakikada bitirebilir.

Anlayarak hızlı okuma tekniklerini öğrenen bir okuyucu hızlı ve çabuk okuyarak zihinsel gezintileri asgariye indirmiş olur. Böylece dikkat ve konsantrasyon artar ve bilgi kaydı daha berrak olur. Düşünce, algılama, değerlendirme kavramı ve karar hızı artar.

Ücretsiz ön görüşme yapmak için bizden randevu almanız yeterli olacaktır. 

Hızlı Okuma eğitimleriyle ilgili detaylı bilgi için:

İzmir Hızlı Okuma Eğitimi için 0(232) 422 59 54  yâda 0 (535) 667 32 24  numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya İzmir Hızlı Okuma Eğitimini tıklayabilirsiniz.


İzmir Karşıyaka  Hızlı Okuma Eğitimi için .0(232) 369 50 81 - 0(532) 100 11 65  numarali telefondan ulaşabilirsiniz veya Karşıyaka Hızlı Okuma Eğitimini tıklayabilirsiniz


Denizli  Hızlı Okuma Eğitimi   0 (258) 213 0 999-  0 (532) 100 11 65  numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya Denizli Hızlı Okuma Eğitimini tıklayabilirsiniz.


Antalya Hızlı Okuma Eğitimi için 0 242 323 73 15  yada  0 (505) 445 15 31 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya  Antalya Hızlı Okuma Eğitimini tıklayabilirsiniz.


Muğla Hızlı Okuma Eğitimi 0(252) 213 00 98 - 0 (532) 100 11 65  numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya Muğla Hızlı Okuma Eğitimini tıklayabilirsiniz.


Bu makale şu konularla ilgili olabilir : - - -
Hızlı Okumayı Etkileyen Faktörler başlıklı 3839 kişi tarafından okundu ve kişi tarafından yorumlandı

Ayrıntılı Bilgi İçin Biz Sizi Arayalım

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Bir Yorum Yazın